Дивоизградените платформи на Матка стануваат државна енигма бидејќи иако беа поставени на почетокот на годинава се’ уште не може да се најде одговор на прашањето кој е надлежен да ги тргне овие спорни објекти.
Поради инстутиционалниот лавиринт и пинг понг играта помеѓу општината Петровец и Министерството за животна средина, малиот рудник за јаглен во Катланово, со години работи без потребната еколошка дозвола.