11
 
23

s1
     

Пелистер - најстариот, но најнеискористениот национален парк во земјава и регионот

d1
Седум децении откако е прогласен за национален парк, битолски „Пелистер“ се соочува со проблеми кои се актуелизираат само во предизборие.
bc1b

Плетвар – белиот рудник на македонскиот биодиверзитет

   

d2
Плетвар претставува еден од најзначајните локалитети поради своите ретки геолошки појави – како  и големиот процент на ендемити.

Мариово – центар на геолошкото и биолошкото богатство на Македонија

d3
Во Мариово живеат голем број на ендемити на растенија и ретки видови на инсекти со мали популации.
bc1b

d4

     
separator
 
ЕДУКАТИВНИ ПОСТОВИ

edu1

Пчеларката (Merops apiaster) е еден од 329 видови и подвидови на птици кои живеат во Македонија.

c1

edu1

Ендемит е вид на жив организам со ограничено географско распространување
   .

c1

edu3

Покрај тоа што се живеалиште на инсекти, пајаци и полжави паднатите листови ја хранат и почвата.

         
За повеќе информации посетете ја страната на  #Дома
separator
             
             
iks logo     logo samoprasaj mk    
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
ул. „Јуриј Гагарин“ 17/1-1, Скопје © Институт за комуникациски студии, 2015