За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Шара забрзано се уништува, еколозите алармираат да се прогласи за национален парк

На повеќе места низ Шар Планина се создаваат диви депонии, а реките безмилосно се исцрпуваат од неконтролираното градење на хидроцентрали....

прочитај повеќе

Човештвото мора да го сопре темпото со кое исчезнуваат животните – или ќе се соочи со истребување

Биолошката разновидност е животот на Земјата и секое истребување одзема дел од неа и ја поткопува стабилноста на планетата“, изјави...

прочитај повеќе

Туризмот учествува со 8% во емисиите на стакленички гасови на глобално ниво, се заклучоците на една студија

Според последното направено истражување, во периодот 2009-2013 година туризмот на светско ниво учествувал со 8% во емисиите на стакленички гасови,...

прочитај повеќе

Стратегијата за намалување на загадувањето – недопустливо поигрување со здравјето на граѓаните

Владата се обидува со паушални мерки во наредниве две години да ја решава катастрофалната состојба во која се наоѓаат македонските...

прочитај повеќе

Средношколци и граѓански организации ќе решаваат проблеми за подобра заштита на животната средина

Шест граѓански организации заедно со средношколци од шест региони во земјава ќе иницираат решавање локални проблеми за заштита на животната...

прочитај повеќе

Според Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC), потребни се драстични мерки за да се ограничи глобалното затоплување на 1,5 °C

Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) смета дека ограничувањето на глобалното затоплување на 1,5°C над нивоата пред индустрискиот раст би...

прочитај повеќе

Само 8.000 евра добиле лани природно-научните музеи од Министерството за култура

Природно-научните музеи страдаат од недостаток на ресурси. Немаат доволно пари за одржување на големите збирки и бројот на обучени професионалци...

прочитај повеќе

Сакаш да го намалиш јаглеродниот отпечаток од твојата храна? Обрни внимание на она што го јадеш а не на тоа дали храната е од домашно потекло или не

Се забележува дека свеста кај луѓето во светот во врска со климатите промени сè повеќе се зголемува: осум од вкупно...

прочитај повеќе

Сè уште не е доцна за да започнеме информирана битка против климатските промени!

Нуркачот (птица) дојде невообичаено блиску до охридското пристаниште, делфини се појавија во каналите на Венеција и станаа честа глетка по...

прочитај повеќе

Промени во Инспекторатот за животна средина – интервју со Магдалена Филиповска Грашкоска

Во послените години, поради еколошката состојба во државата граѓаните се повеќе бараат одговори и акција од Инспекторатот за животната средина....

прочитај повеќе

Причината за растот на шумски површини е факторот на „полезност“, а не зголеменото ниво на CO2

Сè повеќе шуми се појавуваат ширум светот, поради зголемените нивоа на приходи и зголеменото чувство на национална добросостојба, велат истражувачите....

прочитај повеќе

Приватизарана земјата на излетниците, пејсажот на Козјак никогаш нема да биде ист

Македонските пејсажи се незаштитено природно богатство иако нивна заштита налагаат европските конвенции и практикуваат многу земји во светот....

прочитај повеќе

Потребна е промена на ставот и илузијата дека човекот е супериорен во однос на природата

Пандемјата со СOVID-19 ја истакна ранливоста на здравствениот систем, економијата и заштитата на животната средина покажувајќи дека нема индивидуални решенија...

прочитај повеќе

Повик за доделување грантови за иницирање на решенија за локални проблеми од животната средина

Институтот за комуникациски студии (ИКС), во партнерство со Македонското еколошко друштво (МЕД), објавува повик за доделување грантови за граѓански организации...

прочитај повеќе

Пелистер – најстариот, но најнеискористениот национален парк во земјава и регионот

Седум децении откако е прогласен за национален парк, битолски „Пелистер“ се соочува со проблеми кои се актуелизираат само во предизборие:...

прочитај повеќе