Меловите над пехчевското село Црник имаат посебна вредност поради својата реткост и репрезентативност. Геотуризмот е можност за развој на источниот регион, ако се нуди заедно со планинарењето, планинскиот велосипедизам, сафари со џипови и други видови разгледувања на природата.

Целиот документарец „Невидливо геолошко наследство“ гледајте го ТУКА.