Мегалитската опсерваторија Кокино беше откриена во 2001 година, а во 2005 година прогласена од американската вселенска агенција НАСА за една најстарите на светот.

Освен што се наплаќаат билети за посетителите, речиси две децении по откривњето нема заживување на оваа атрактивна локација со исклучително археолошко и астрономско значење.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Елена Георгиевска
Снимател и монтажер: Небојша Кипријановски