Охридско Езеро е веројатно најразновидното езеро во светот и претставува еко-систем од глобално значење кој овозможува преживување на реликтни видови.

Целиот документарен филм „Охридско Езеро: Загрозено светско наследство“ гледајте го ТУКА.