Кожуф е планина која се наоѓа на границата помеѓу Македонија и Грција. Највисок врв на Кожуф е врвот Зеленбрег висок 2.171 метар. Кожуф е познат по своите природни вредности. Во неговите падини се наоѓа античкиот рудник Алшар каде се наоѓаат минерални богатства од лорандит - минерал за кого се поврзуваат многу квази-научни тврдења. Кожуф и околината е и еден од неколкуте локалитети каде може да се сретне дрвото гол човек (Arbutus andrachne) како и познатите кожуфски боровинки.

Но, Кожуф во последните години е актуелен, не по своите природни вредности, туку по експлататорските приказни за неотворениот ски-центар како и можниот рудник што засекогаш го изменија ликот на планината.

Вака изгледа Кожуф денес.

 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-1-slajd-vo-vest
  При првите километри кон ски центарот се забележува новиот хидро систем Конска Река која треба да ја снабдува Гевгелија со вода.
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-2
  Патот е во лоша состојба со огромни одрони.
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-3
  Не некои делови патот е целосно изместен.
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-4
  Патот до ски центарот е затворен за возила.
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-5
  Есен е време за берба на боровинки.
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-6
  Големи површини на борова шума.
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-7
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-8
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-9
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-1
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-1-slajd-vo-vest
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-2
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-3
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-4
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-5
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-6
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-7
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-8
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-9
 • Kozuf-zaboraveniot-dzin-na-jugot-1