fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
prodolzuva povlekuvanjeto na vodata vo prespanskoto ezero featured

Продолжува повлекувањето на водата во Преспанското Езеро

Климатските промени не ѝ одат во прилог на Преспа. Езерото продолжува да се повлекува. Се потврдија предвидувањата на експертите дека нема брзи решенија за подобрување на состојбата. Потребни се долгорочни мерки од трите соседи: Македонија, Грција и Албанија. Мерната станица во Стење има потенцијал да прерасне во регионален центар, но e недоволно искористена. Навремениот мониторинг на квалитетот и на квантитетот на водата е прв чекор да разбереме што се случува. Од почетокот на годинава во редовните истражувања на биолозите, се вклучија и средношколци од ресенско.

Сподели