fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Катастрофа на Маркова река

На местото каде спокојството го нарушувале само рибарите и љубителите на природата, шумот на Маркова река го замени бучавата на машините, а видикот го затвора машинска зграда. Коритото е веќе бетонирано. Екологисти укажуваат дека со изградбата на мали хидроелектрани се уништува природниот тек на реката и рибниот фонд.

Прочитајте ја целата приказна „Мали хидроелектрани – непроценливи штети и сладок профит

mali hidroelektrani neprocenlivi steti i sladok profit prva

Нашето истражување покажа дека државата нема капацитет за соодветна контрола на изградбата и работењето на малите хидроелектрани, како и дека лошата регулатива дозволува системско уништување на живиот свет.


Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Соња Петрушевска
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажер: Ристе Душковси

Повеќе на темата:

Милионери на наша сметка

Тајна е колку пари им се исплаќаат на сопствениците на мали хидроцентрали

Мали хидроцентрали, големи тајни

Никој не ги мери штетите од малите хидроелектрани

Кочани со референдум против малите хидроцентрали

Бизнис против природата, Турско Рудари против државата

Неосновано кријат колку наши пари им се исплаќаат на малите хидроцентрали

Од Белица до Пехчево: Речната пастрмка исчезнува, турбините вртат

Сподели