fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Пастрмката изчезна од Речица

Риболовци од Охрид и околината порано редовно доаѓале во селото Речица за да ја ловат надалеку прочуената речна пастрмка од истоимената река. Помеѓу нив бил и Димче Мајкоски, потпретседател на спортско-риболовниот клуб „Свети Апостол Петар“ од Охрид кој сведочи дека изградбата на мали хидроцентрали во овој крај предизвикала непоправливи штети по рибниот фонд и воопшто по живиот свет.

Прочитајте ја целата приказна „Мали хидроелектрани – непроценливи штети и сладок профит

mali hidroelektrani neprocenlivi steti i sladok profit prvaНашето истражување покажа дека државата нема капацитет за соодветна контрола на изградбата и работењето на малите хидроелектрани, како и дека лошата регулатива дозволува системско уништување на живиот свет.

 

прочитај повеќе
Сподели