Неколку месеци, земјата и регионот живееат во услови на светска пандемија предизвика од вирусот Ковид 19. Граѓаните, затворени во своите домови сега повеќе ја разбираат вредноста на здравата животна средина и да ја ценат секоја минута помината во градските паркови, околните планини и шуми. Пандемијата се случи токму кога заштитата на животната средина и борбата со климатските промени станаа приоритетни теми во светот.

Ги прашавме водечките научни гласови од природните науки во Македонија, какви лекции научивме од оваа пандемија и кои треба да се следните чекори кон поголема заштита на животната средина. Ова се нивните ставови.