За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Kafshët në dimër

Në dhjetor, në Hemisferën Veriore vjen dimri. Ditët bëhen më të shkurtra, temperaturat bien, zonat mbulohen me dëborë dhe pemët humbin gjethet. Duket se natyra është në pushim, ajo ka hyrë në gjumin e dimrit. Por kjo nuk është krejtësisht kështu. Përkundrazi, shumë kafshë nuk migrojnë ose nuk hyjnë në letargji. Ato janë aktive dhe të zgjuara gjatë gjithë dimrit dhe deri në arritjen e ditëve të ngrohta të pranverës. Le të shohim se çfarë ndodh me disa nga kafshët e faunës sonë në dimër.

 

Dhelpra

Ndryshe nga arinjtë, dhelprat nuk kalojnë në letargji në dimër. Në fakt, temperaturat e ulëta vështirë se ndryshojnë sjelljen dhe rutinën e tyre. Në ditë shumë të ftohta, dhelprat kalojnë kohë në diell për t’u ngrohur, por gjatë një stuhie ekstreme ato kërkojnë strehim. Dhelprat në dimër zhvillojnë gëzof dimri që është më i trashë dhe siguron mbrojtje të mirë nga i ftohti. Ato e kalojnë pjesën më të madhe të ditës duke kërkuar ushqim, derisa nuk fillojnë të përdorin gropë derisa t’i lindin të vegjlit. Nuk është e pazakontë të shohësh një dhelpër që fle jashtë nën një shtresë të hollë dëbore e shtresuar rishtazi. Sezoni i çiftëzimit u fillon në janar deri në fillim të marsit. Dhelprat gjatë kësaj periudhe zakonisht grupohen në çifte, ndërsa nganjëherë ato gjenden në grupe më të mëdha. Problemi kryesor në dimër është mungesa e ushqimit. Shpesh ndodh që dhelprat të hyjnë në vendbanime dhe në oborret private në kërkim të ushqimit.

 

Macja e egër

Macja e egër është një specie që preferon të jetë aktive gjatë natës. Ato janë vetmitare, që do të thotë se pjesën më të madhe të vitit e kalojnë vetëm, përveç gjatë sezonit të çiftëzimit dhe kur janë të reja. Macet e egra kanë 2 periudha të estusit në vit, nga dhjetori në shkurt dhe nga maji deri në korrik. Gjatë muajve të dimrit, meshkujt hyjnë në territorin e femrave për tu çiftuar, por nuk ndihmojnë në të rritjen e të vegjëlve. Femrat kanë territore më të vogla që ruhen më mirë nga ndërhyrësit. Gjatë ditës, ato e kalojnë kohën e tyre duke u fshehur në të çara të pemëve, të çara në shkëmbinj ose në shkurre të dendura, ndërsa zakonisht gjuajnë gjatë natës. Kur bora e thellë i pengon ato të udhëtojnë në distanca më të gjata, ato qëndrojnë në gropë derisa të përmirësohen kushtet përreth.

 

Çafka e përhime

Çafka e përhimë është një specie e zakonshme zogu që banon në pjesën më të madhe të Palearktikut (Evropë, pjesën më të madhe të Azisë dhe Afrikën Veriore). Ato ushqehen me peshq, amfibë dhe gjitarë të vegjël, të cilët i gjuajnë në ujë të cekët, këneta ose fusha të përmbytura. Në muajt e verës ato grumbullohen në koloni të mëdha dhe bëjnë disa fole në një ose më shumë pemë ngjitur për të ndërtuar koloni, ndërsa muajt e dimrit i kalojnë vetëm. Ato nuk janë migruese në kuptimin e vërtetë të fjalës, por në temperatura jashtëzakonisht të ulëta, kur uji është i ngrirë dhe nuk ka ushqim të mjaftueshëm, çafkat e përhime fluturojnë në jug në vendet ku akulli nuk është problem.

 

Zboraku bisht gjatë

Kjo është specie e zakonshme e zogjve cicërues që banon pothuajse në të gjithë territorin e Maqedonisë. Preferon pyjet gjetherënëse ose të përziera me bimësi të shkurreve të zhvilluara mirë. Ndërton fole kryesisht në shkurre të dendura ose në pemë të ulëta. Për vëzhguesit e zogjve pa përvojë, ky zog është i vështirë të dallohet në muajt e ngrohtë, por në dimër, kur kushtet janë më të vështira dhe ka më pak ushqim, zborakët grupohen në tufa të cilat numërojnë dhjetëra zogj dhe atëherë është shumë më e lehtë të shihen. Dimri është koha më e mirë për t’i vëzhguar këta zogj, sepse ata zbresin nga malet dhe shpesh shfaqen në parqe, oborre ose ballkone të qytetit në kërkim të ushqimit. Kur temperaturat janë jashtëzakonisht të ulëta, këta zogj mund të përdorin foletë e braktisura ose vrimat e vogla ku hyjnë një numër i madh zogjsh dhe “të qafuar” ngrohin njëri-tjetrin.

 

Zboraku i madh

Zboraku i madh është banor i shpeshtë i parqeve urbane, kopshteve dhe oborreve. Ndërton fole në vende të mbyllura si vrima në pemë, shtylla, hapje të ndryshme dhe madje edhe në kuti postare. Me barkun e verdhë dhe kokën e zezë, zboraku i madh është një nga zogjtë më të njohur cicërues në vendin tonë. Ata ushqehen me insekte të vegjël ose larvat e tyre, por edhe me fara dhe fruta të imëta. Ashtu si zboraku bisht gjatë, zboraku i madh nuk migron në kuptimin e plotë të fjalës. Individët e rriturit mbajnë territoret e tyre gjatë gjithë vitit. Vetëm në rast të temperaturave jashtëzakonisht të ulëta, ato zbresin në zonat poshtme, ose në jug në kërkim të ushqimit. Mungesat e ushqimit është kërcënimi më i madh në dimër. Gjatë acarit ose dëborës së papritur shpesh shkaktohet zhdukje masive, veçanërisht e zogjve të rinj. Nëse vendosni një ushqyes zogjsh në dimër, kjo specie ndoshta do të jetë një nga vizitorët më të shpeshtë.

 

Gjeri

Gjeri është një nga gjumashët më të mëdhenj në natyrë. Muajt e dimrit i kalon në letargji në gropa pemësh, shpella, ndërtesa të braktisura ose tavane.. Gjatësia e letargjisë ndryshon nga rajoni në rajon dhe zakonisht rritet në proporcion me gjerësinë gjeografike. Mesatarisht, periudha e letargjisë zgjat midis tetorit dhe majit, megjithëse ndryshon shumë edhe në varësi të disponueshmërisë së ushqimit. Edhe në muajt e verës, ato e kalojnë pjesën më të madhe të ditës duke fjetur, dhe janë aktiv vetëm për një interval të shkurtër ndërsa kërkojnë ushqim. Një studim zbuloi se në muajt e verës, Gjerët janë aktiv mesatarisht 200 minuta gjatë një dite. Ata jetojnë në pyje gjetherënëse, zakonisht me lis ose ah dhe preferojnë vendet ku ka shkëmbinj me çarje ose shpella. Janë përshtatur mirë për një jetë ku ka njerëz, kështu që shpesh zëvendësojnë çarjet dhe shpellat me shtëpi zogjsh, tavane dhe hapje në mure. Ushqehen me manaferra por mund të përshtaten, dhe në disa raste hanë insekte.

 

Miu me fyt të verdhë

Ndryshe nga gjeri, miu me fyt të verdhë nuk bie në letargji dhe është aktiv gjatë gjithë vitit. Ndonjëherë disa individë ngrohen në një zgavër në mënyrë që të mbajnë nxehtësinë. Është jashtëzakonisht i mirë në ngjitjen e pemëve dhe shkurreve, por shumicën e kohës është i tokëzuar. Jeton në vrima në pemë ose në gropa të bëra nga trungje, shtëpi zogjsh, por gjithashtu di se si të vendoset në objektet njerëzore. Në strofkë ndërton kanale me disa korridore dhe hapje ku i kalon muajt e dimrit duke u ushqyer me rezerva të goglave, lajthive dhe frutave të tjera që mbledh gjatë muajve të ngrohtë. Frutat që nuk do të hahen shpesh mbijnë dhe kështu ndihmon në zgjerimin e pyjeve. Miu me fyt të verdhë është kryesisht aktiv natën dhe del nga strofka në kërkim të ushqimit. Ata kanë territore relativisht të vogla me një sipërfaqe prej më pak se gjysmë hektari në të cilën kalojnë tërë jetën e tyre.

Autori: Nenad Petrovski

Fotograf: Andrej Mihajlov

Share