Околу 35,2 илјади хектари шума се загубени во Македонија во изминатите 17 години поради бесправна сеча и прекумерно планско сечење, покажуваат податоците на „Глобал форест воч“. И покрај тоа, за изградбата на гасоводот на Водно треба да се исечат речиси 8 илјади стебла - плански насади стари и по 50 години, а почвата ќе биде соголена, предупредуваат екологистите.

Целиот документарец „До кога ќе шумат шумите?“ гледајте го ТУКА.