Дури 62% од домаќинствата се греат на дрво, половината од регистрираните возила (околу 220 илјади) немаат катализатори за издувни гасови и испуштаат високоштетни материи, а токму државните компании во енергетиката и металургијата - РЕК Битола, РЕК Осломеј и Југохром, не поседуваат интегрирани еколошки дозволи.

Целиот документарец „Живот во загаден воздух“ гледајте го ТУКА.