Најмногу шумски површини на Водно исчезнале во периодот од 2002 до 2007 година главно поради пожари, неуспешни насади и концесии на земјиштето, покажува картографската анализа на Институтот за комуникациски студии, за која беа користени историски мапи од 1890 до 2018 година.

Целиот документарец „Водно - поглед одблизу“ гледајте го ТУКА.