fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
demirkapiskata klisura pochnuva da dishe featured

Демиркаписката клисура почнува да дише

Челевечка река ослободена од цевки, околината се чисти од платна и метални прачки. Демиркаписката клисура почнува да дише. Кога го посетивме во август, местото личеше на депонија на градежен материјал. Седум месеци по првиот повик на Спортскиот клуб „Клисура“, со упорност, активирање на медиумите и притисок од јавноста, грчката фирма „Актор“ која ја градеше делницата од автопатот „Пријателство“ се врати да ја заврши работата. Работа има уште, а доаѓањето на зимата не им оди во прилог на машините со кои се работи, но локалните власти тврдат оти ќе ја завршат работата до крај. Градоначалникот со план, по расчистувањето да го направи местото посакувана туристичка дестинација.

Новинарка: Катерина Топалова
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажер: Ристо Душковски

Сподели