fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
annotation 22 8 5 122347

Гари во битка со институциите – при извор ќе останеме жедни и без вода

Три години трае битката на жителите од село Гари со институциите. Толку време тие се обидуваат да докажат дека концесијата за детални геолошки истражувања е незаконска. но наместо реакција од надлежните, минатата година Министерството за економија доделило и концесија за експлоатација на минерална вода. Тие стравуваат дека концесионерот ќе го експлоатира и изворот од кој  пијат вода со децении наназад, а тоа целосно ќе го уништи селото. Не прифаќаат компромиси, освен одземање на концесијата.

Сподели