Во историјата на планетата до сега се забележани пет масовни изумирање на видови. Последното изумирање било пред 66 милиони години, предизвикано од удар на астероид. Многумина сметаат дека сега живееме во шестото масовно изумирање на видовите, предизвикано од климатските промени.

Sto e masovno izumiranje