fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
evropskiot bizon se vrakja na balkanot featured

Европскиот бизон се враќа на Балканот

„По големина е колку бик и е подебел од вол зашто не е долг. Кожата, ако се простре, е доволна за седум легла. Инаку личи на вол, но има и грива, дури до плешките како на коњ. Но, косата му е понежна од онаа на коњот и помазна“. Вака го опишал Аристотел европскиот бизон. Првите пишани извори за ова животно се токму од времето на познатиот грчки филозоф којшто му го дал името бизон. Според неговиот опис, бизонот ја населил Пајонија, територија именувана по племенската група на Пајонци кои ја населувале. Се наоѓа во југозападните региони на Балканскиот Полуостров, во границите на денешните држави Македонија, Грција и Бугарија.

Европскиот бизон или зубар е најголемото тревопасно животно во Европа. Благодарение на човековата активност на почетокот на дваесеттиот век, исчезнаа последните диви претставници на овој вид. Бизонот е симбол на европската заштита на природата.

„Обновувањето на овој изумрен вид е доста тешко и трае со години“, вели Христо Христов, експерт за биолошки диверзитет на проектот Rewilding Europe.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Фотографија: Добрин Кашавелов

Сподели