fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
jablanica sogolena od diva seca na drvja

Јабланица соголена од дива сеча на дрвја

Огромни површини букова и дабова шума се уништени од дива сеча на планината Јабланица. Жители на Октисти обвинуваат дека нелегална сеча се врши и на приватни шуми од фирми коишто ги ангажира државното претпријатие „Национални шуми“. Оттаму, пак, велат дека работат според план за сеча на дрвјата, но укажуваат дека не се во можност да ја контролираат дивата сеча којашто очигледно ја соголува планината. Дополнителен проблем е што во последните години Јабланица воопшто не е пошумена.

 

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии

Новинар: Мики Трајковски
Снимател: Марјан Шуминоски
Монтажер: Ристе Душковски

Сподели