fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Легендата вели дека кон средината на XIV век (1354 година) седум рударски семејства од германското племе Саси, се доселиле во Кратово да бараат злато. Секое семејство засадило по едно дрво, како симбол на почеток на едно ново живеење. Биле засадени два костени и 5 дрва црн бор, од кои четири борови на местото кое денес е наречено Карши бавчи, а еден кај Противпожарниот дом. Од сите овие дрва, денес во Кратово се’ уште опстојуваат двата костени и два бора. Еден бор се запалил во 1918. година, најверојатно од удар од гром, а два се исечени. Едниот, оној кај Противпожарниот дом, е исечен при проширување на чаршијата, а другиот при изградба на патот што води кон Пробиштип.

kratovski borovi i krivogastanski dab sest i pol vekovi staro prirodno nasledstvo 3

Сподели