fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Просторот околу боровите отсекогаш бил место на кое се собирало тукашното население. Место на кое се одржувале матинеа, се пееле серенади, се раѓале љубови, се организирале прослави, како и средби за празниците Прочка и Велигден, а за празникот Тодорица, кој во минатото го славело цело Кратово, тука се собирале речиси сите кратовчани. И денес ова место, како дел од градскиот парк, е свртувалиште на граѓаните и пријатно катче за одмор и прошетки. Импозантниот изглед на двата кратовски бора е и атракција за домашните и странските туристи, но, за жал, тука не постојат информативни табли од кои посетителите би можеле да добијат повеќе информации за овие два споменици на природата.

kratovski borovi i krivogastanski dab sest i pol vekovi staro prirodno nasledstvo 4

Сподели