fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
kundinsko ezero vulkanski biser na osogovijata intro

Кундинско езеро – вулкански бисер на Осоговијата

Кундинско езеро е мало природно езеро со вулканско потекло кое се наоѓа на околу 4 километри северозападно од градот Пробиштип, во подножјето на планината Плавица (меѓу локалното население позната и како Златица), која е краен западен огранок на Осоговскиот масив и е висока 1.297 метри. Своето име езерото го добило по селото Кундино, од кое е оддалечено околу 1.200 метри.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Извор: Ивица Милевски, Основни одлики на палеовулканскиот релјеф во западниот дел на Осоговскиот масив Билтен за физичка географија – Bulletin of Physical Geography, 2005

Фотографија и текст: Дарко Андоновски

Сподели