fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
na drzavata ne i se brza da ja zashtiti matka

На државата не ѝ се брза да ја заштити Матка


Матка според природните вредности е едно од најзнајачните природни подрачја во Македонија. Во моментот кањонот се води како Споменик на природата, трета категорија на заштитени подрачја во Македонија. Но тоа е само на хартија оти во реалноста на Матка не и недостасува ништо освен заштита. Министерство за животна средина лани во септември на ЕНЕР објави известување дека се подготвува Нацрт закон за прогласување на Матка за споменик на природата. Рокот за подготовка беше до први октомври. Седум месеци по пробивањето на рокот, Нацрт-законот сè уште не е објавен.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии

Новинар: Катерина Топалова
Снимател: Влатко Џиковски
Монтажа: Борче Крстевски

Сподели