fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
ulichnite machki go namaluvaat biodiverzitetot feat

Уличните мачки и биолошката разновидност

Фотографија од мачка со птица во уста, со текст: Уличните мачки го намалуваат биодиверзитетот.Без оглед што се посакувани домашни миленици, сепак уличните мачки претставуваат сериозна закана за урбаниот биодиверзитет, но и за сите околни екосистеми. Тие се предатори кои може да се хранат со голем број на видови, а освен тоа тие пренесуваат различни зарази и може да се хибридизираат со дивите мачки. Затоа е потребен систем за целосно решавање и вдомување на уличните животни.

Сподели