fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
vretena se bori za opstanok vo zagadenite reki featured

Вретена се бори за опстанок во загадените реки

Ендемичен вид риба се бори да го преживее загадувањето на македонските реки. Забележана од 1937 година во Вардар, вретена се запишува како уникат во светот, но ниту домашни ниту странски експерти не виделе доволно интересен повод за да откријат нешто повеќе за оваа риба. Сега кога во коритата течат повеќе отпадни отколку речни води, вретена се губи како коцка мраз на сонце. Професорот од Институтот за сточарство, Костов, вели – зборуваме со децении, но заложбата на државата за природата е само декларативна.

Сподели