fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
teska zima dali obnovlivata energija ni e spasot featured

Teшка зима: Дали обновливата енергија ни е спасот?

 

  • Сигурното снабдување со енергија ќе ја намали зависноста на земјава од увоз на енергија.
  • Најважен документ за секоја земја е стратегијата за енергетика, а кај нас со години се работи на неколку сценарија.
  • Процедурата за изградба на соларни електрани е предолга.
  • Македонија е релативно богата со геотермални води, но искористеноста е прилично слаба.
  • Енергијата на ветерот е со најголем потенцијал за раст, но Владата е повеќе фокусирана на хидроенергијата.

Студот влегува на голема врата. Грејната сезона се решава ден за ден. Има ли можност да се почувствуваме сигурни како земја која е енергетски зависна и со ограничени финансиски средства?

Сигурното снабдување со енергија ќе ја намали зависноста од увоз на енергија, а тоа пак ќе не направи поотпорни на надворешните случувања. Сонце, вода и ветар, ова се трите ресурси кои можат да помогнат за енергетска независност. На Стратегијата за енергетика со години се работи. Експертите посочуваат дека искористеноста на некои од нив е слаба, иако исплатливоста е поголема. Кон тоа придонесуваат и сегашните владини решенија кои повеќе се фокусираат на хидроенергијата која има сериозни влијанија врз животната средина и општеството, не е економски одржлива и има слаб потенцијал за раст.

 

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Катерина Топалова
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажер: Ристо Душковски