За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Како да се заштити Водно? видео сторија на Дома види повеќе Мали хидроцентрали, големи тајни сторија на Дома прочитај повеќе Ќе нема снег за новите генерации Фото-приказна на Дома прочитај повеќе Мавровски приказни еко-филм на Дома кон сторијата Проект Преспa 2040 –
Преспанско Мочуриште
блог на Стефан Бужевски види повеќе
28

организации се придружија на кампањата

За што се залагаме?
30

percent of earth is covered by great rainforest.

read more

Последни објави

Рисот не е единствениот под закана од исчезнување

Македонија изобилува со богат растителен и животински свет, а биолошката разновидност се карактеризира со голем број ендемични видови, коишто би требало да имаат непроценливо значење за една земја. Спротивно...

прочитај повеќе

Мали хидроцентрали, големи тајни

Транспарентност при носење закони, менување уредби, градење и промоција на мали хидроцентрали, а комплетна затвореност во однос на исплатата на парите кои државата им ги исплатува на фирмите. ...

прочитај повеќе

Нема брзо решение за Преспа

На Преспанско Езеро годишно му недостигаат 53 милиони кубни метри вода, а поради сложеноста на системот, брзо техничко решение по примерот на Дојран не е возможно. Општината чека Акцискиот план...

прочитај повеќе

Мавровски приказни

Националниот парк Маврово, не е забрането, тајно или заградено место. Тоа е живо подрачје каде опстојуваат огромен број на ретки и загрозени живи организми, но и луѓе што тука го...

Дома е дел од кампањата „Разбистри сè“

„Разбистри сè“ е кампања на Институтот за комуникациски студии (ИКС) и Алијансата за застапување и лобирање, која се фокусира на два специфични проблема:

(1) управувањето со водните ресурси (како да се користи и заштити водата) и

(2) инспекцискиот надзор против прекумерното искористување на природните ресурси (минерални суровини, шуми, почва и вода).

Кампањата „Разбистри сè“ има за цел да ја подигне свесноста на граѓаните за овие проблеми, да го зголеми влијанието за носење или промени на јавните политики, како и да овозможи поголем дијалог од надлежните институции во процесот на креирањето на политиките.

види повеќе

За одржливо користење и заштита на водните ресурси

Текст текст текст..

Истражуваме, информираме и едуцираме за животната средина! Истражуваме, информираме и едуцираме за животната средина! Истражуваме, информираме и едуцираме за животната средина! Истражуваме, информираме и едуцираме за животната средина! Истражуваме, информираме и едуцираме за животната средина! Истражуваме, информираме и едуцираме за животната средина!

Мали хидроцентрали, големи тајни

Транспарентност при носење закони, менување уредби, градење и промоција на мали хидроцентрали, а комплетна затвореност во однос на исплатата на парите кои државата им ги исплатува на фирмите. ...

прочитај повеќе

Милионери на наша сметка

Граѓаните на Македонија, на Србија и на Босна и Херцеговина, освен заедничкото минато во поранешна Југославија, ги врзува уште една приказна. Тие станаа жртви на силното енергетско лоби коешто, на...

прочитај повеќе

Тајна е колку пари им се исплаќаат на сопствениците на мали хидроцентрали

Кога на граѓаните им пристигнува сметката за струја, ретко се случува таа детално да се провери, па дури и кога ќе се направи тоа, тие често и не знаат каде...

прочитај повеќе

Earth Care

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sodales auctor nunc, at iaculis odio pellentesque eu.

Climate

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sodales auctor nunc, at iaculis odio pellentesque eu.

Sun Light

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sodales auctor nunc, at iaculis odio pellentesque eu.

Planting

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sodales auctor nunc, at iaculis odio pellentesque eu.

Energy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sodales auctor nunc, at iaculis odio pellentesque eu.

Climate

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sodales auctor nunc, at iaculis odio pellentesque eu.

Вести

Кои сме ние?

Запознајте ја Дома и нашата мисија.

Пост-КОВИД-19

Ставови на академската заедница за животот по пандемијата.

Еко-амбасадори

поврзете се со нас

Под лупа