fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Политика за користење на колачиња

Оваа веб-страница користи колачиња. Колачињата се мали текстуални датотеки кои веб-страниците можат да ги остават на вашиот компјутер или мобилен телефон и истите да ги прочитаат од вашиот компјутер. Со помош на овие колачиња, веб-страниците можат да ги запомнат вашите поставки за јазикот, да добијат информации за вашиот прелистувач, вашата ИП адреса и друго.

Потребна е вашата согласност за да користиме колачиња. Можете да ја промените вашата согласност во секое време.

Вашата согласност важи за веб-страницата: doma.edu.mk

Kакви колачиња користиме

На нашата веб-страница користиме основни колачиња, функционални колачиња, колачиња за аналитика и колачиња за маркетинг.

Основни колачиња (неопходни)

Основните колачиња се потребни за да ја овозможат основната функционалност на страницата. Овие ги овозможуваат основните функционалности на веб-страницата и ја одржуваат нејзината безбедноста, без да прибираат податоци за вас.

Аналитички колачиња (изборни)

Овие колачиња се користат за се добие подобра слика како корисниците ја користат оваа веб-страница. Овие колачиња ги користиме во содејство со трети страни кои нудат услуги како Google Analytics и Microsoft Clarity, така што со прифаќање на овие колачиња, се сложувате со нивната политика за користење. Со овие колачиња се собираат информации за бројот на посетители, изворот од каде сте дошле на нашата веб-страница, приближна географска локација, возрасна категорија, кои делови од веб-страниците ги прегледуваат корсниците, каде кликаат и слично.

Маркетинг колачиња (изборни)

Овие колачиња се користат за да им се прикажат на посетителите релевантни реклами. Овие колачиња го следат вашето движење низ страниците и прибираат информации за да може да ви сервираат специфични реклами.

Ние не користиме колачиња за реклами, но нашите видеа се хостирани на платформата YouTube, која доколку се сложите, ќе прибира вакви информации за вас. Доколку се сложите на овие колачиња и ги прегледувате вметнатите видеа, вие се согласувате со политиката за користење на YouTube.

Листа на колачиња

Подолу ќе најдете листа на колачиња и технички информации за сите нив.

Polylang

Functional

Usage

We use Polylang for locale management. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Име
pll_language
Истекување
Function
Keeping information on language selection.

Post Views Counter

Functional

Usage

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Име
pvc_visits
Истекување
Function
Keeping information on how many visits have been made to a particular post.

Google Fonts

Marketing/Tracking

Usage

We use Google Fonts for display of webfonts. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google Fonts Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
expires immediately
Function
Read user IP address

Google reCAPTCHA

Marketing/Tracking

Usage

We use Google reCAPTCHA for spam prevention. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google reCAPTCHA Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
session
Function
Read and filter requests from bots
Име
Истекување
session
Function
Read and filter requests from bots
Име
Истекување
persistent
Function
Read and filter requests from bots

Google Maps

Marketing/Tracking

Usage

We use Google Maps for maps display. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google Maps Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
expires immediately
Function
Read user IP address

YouTube

Marketing/Tracking, Functional

Usage

We use YouTube for video display. Read more

Sharing data

For more information, please read the YouTube Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
session
Function
Store location data
Име
Истекување
session
Function
Store and track interaction
Име
Истекување
8 months
Function
Store user preferences

Functional

Име
Истекување
6 months
Function
Provide bandwidth estimations

Facebook

Marketing/Tracking, Functional

Usage

We use Facebook for display of recent social posts and/or social share buttons. Read more

Sharing data

For more information, please read the Facebook Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
2 years
Function
Store last visit
Име
Истекување
1 year
Function
Store account details
Име
Истекување
3 months
Function
Store a unique session ID
Име
Истекување
3 months
Function
Provide ad delivery or retargeting
Име
Истекување
90 days
Function
Store logged in users
Име
Истекување
3 months
Function
Store and track visits across websites
Име
Истекување
2 years
Function
Provide fraud prevention
Име
Истекување
30 days
Function
Store a unique user ID
Име
Истекување
2 years
Function
Store browser details
Име
Истекување
1 year
Function
Store account details

Functional

Име
Истекување
1 week
Function
Read screen resolution
Име
Истекување
90 days
Function
Provide fraud prevention
Име
Истекување
session
Function
Store and track if the browser tab is active

Twitter

Functional, Marketing/Tracking

Usage

We use Twitter for display of recent social posts and/or social share buttons. Read more

Sharing data

For more information, please read the Twitter Privacy Statement.

Functional

Име
Истекување
persistent
Function
Provide load balancing functionality

Marketing/Tracking

Име
Истекување
persistent
Function
Store if the user has seen embedded content

Instagram

Marketing/Tracking

Usage

We use Instagram for display of recent social posts and/or social share buttons. Read more

Sharing data

For more information, please read the Instagram Privacy Statement.

Marketing/Tracking

Име
Истекување
1 year
Function
Store ad display frequency

Complianz

Functional

Usage

We use Complianz for cookie consent management. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties. For more information, please read the Complianz Privacy Statement.

Functional

Име
cmplz_consenttype
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_policy_id
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_marketing
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_banner-status
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_statistics
Истекување
365 days
Function
Име
cmplz_preferences
Истекување
365 days
Function
Име
Истекување
365 days
Function
Store cookie consent preferences

Google Analytics

Functional, Statistics

Usage

We use Google Analytics for website statistics. Read more

Sharing data

For more information, please read the Google Analytics Privacy Statement.

Functional

Име
cmplz_functional
Истекување
365 days
Function

Statistics

Име
Истекување
2 years
Function
Store and count pageviews
Име
Истекување
1 day
Function
Store and count pageviews
Име
Истекување
1 minute
Function
Store a unique user ID
Име
Истекување
1 year
Function
Store and count pageviews

Metaslider

Functional

Usage

We use Metaslider for website design. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Functional

Име
Истекување
Function

Burst Statistics

Statistics (anonymous)

Usage

We use Burst Statistics for website statistics. Read more

Sharing data

This data is not shared with third parties.

Statistics (anonymous)

Име
Истекување
1 month
Function
Store and track interaction

Wordfence

Functional

Usage

We use Wordfence for security and fraud prevention. Read more

Sharing data

For more information, please read the Wordfence Privacy Statement.

Functional

Име
Истекување
session
Function
Provide the identification of trusted web traffic
Име
Истекување
1 day
Function
Read to determine if the user is logged in

Microsoft Clarity

Statistics, Marketing/Tracking

Usage

We use Microsoft Clarity for heat maps and screen recordings. Read more

Sharing data

For more information, please read the Microsoft Clarity Privacy Statement.

Statistics

Име
Истекување
Function
Store and track interaction
Име
Истекување
1 day
Function
Store and combine pageviews by a user into a single session recording

Marketing/Tracking

Име
Истекување
1 year
Function
Store a unique user ID
Име
Истекување
Function
Име
Истекување
1 year
Function
Store and track visits across websites

Miscellaneous

Purpose pending investigation

Usage

Sharing data

Sharing of data is pending investigation

Purpose pending investigation

Име
bvfw-bypass-cookie
Истекување
Function
Име
wp-postpass_53a1b71ea6e073dc3bf75535b2de1474
Истекување
Function
Име
wp-postpass_ed100d1a39529af24df040e17d1a193d
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::54751df08f47398
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::search-console::searchanalytics::9b9
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::6743163f21975e3
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::54751df08f47398
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::6743163f21975e3
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::search-console::searchanalytics::9b9
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::7b8c9a5dd0351a9
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::search-console::searchanalytics::ce3
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::a67f6049cea3811
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::b8e35ced8c0246c
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::a8d79cb295772d7
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::184be59c45f68f8
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::be33999933e9cab
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::pagespeed-insights::pagespeed::84ae7
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::pagespeed-insights::pagespeed::64089
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::7a2a0b1bd2ae6c5
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::report::94cf363166d9faa
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::analytics-4::conversion-events
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.104.0_3ea57f9f6b10b0dc8ee8dc1dd1a446ce_modules::search-console::searchanalytics::d94
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.105.0_b124208cbadebebab8cf03e4079fe321_modules::analytics-4::report::976caf188c95d33
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.105.0_b124208cbadebebab8cf03e4079fe321_modules::search-console::searchanalytics::cab
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.105.0_b124208cbadebebab8cf03e4079fe321_modules::analytics-4::report::aba2352896044a5
Истекување
Function
Име
404s_displayType
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.105.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::50c3c779dbb4fb5
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.105.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::2d65d525ba0170d
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.105.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::7e519ba92ea0923
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.105.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::search-console::searchanalytics::093
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.106.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::09cfe50d25a3fb4
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.106.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::4517cdbe39c4730
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.106.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::search-console::searchanalytics::a88
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.106.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::82622a6bfc97ca2
Истекување
Function
Име
wpEmojiSettingsSupports
Истекување
Function
Име
wp-settings-time-4
Истекување
Function
Име
_grecaptcha
Истекување
Function
Име
ufw_status_ufw_1
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.107.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::8f92c59263cb5a0
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.107.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::de177144475f500
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.107.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::search-console::searchanalytics::0ce
Истекување
Function
Име
rank-math-option-search-index
Истекување
Function
Име
rank-math-option-sitemap-index
Истекување
Function
Име
rank-math-option-general-index
Истекување
Function
Име
rank-math-option-titles-index
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.107.0_5622d6f6928ea218fdff73c0c7da26ec_modules::analytics-4::report::8f92c59263cb5a0
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.107.0_5622d6f6928ea218fdff73c0c7da26ec_modules::analytics-4::report::de177144475f500
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.107.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::fba773d940f7f28
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.107.0_5622d6f6928ea218fdff73c0c7da26ec_modules::search-console::searchanalytics::0ce
Истекување
Function
Име
setting-panel-container-rank-math-options-general_options
Истекување
Function
Име
setting-panel-container-rank-math-options-titles_options
Истекување
Function
Име
setting-panel-container-rank-math-options-sitemap_options
Истекување
Function
Име
mailerlite:forms:shown:98008766312613829
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.109.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::c6cf3cdd91a7dc4
Истекување
Function
Име
lastExternalReferrerTime
Истекување
Function
Име
lastExternalReferrer
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_df326e4b85a98ba82076ad9be379c5fe_modules::analytics-4::report::7e97660f66c8259
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_df326e4b85a98ba82076ad9be379c5fe_modules::search-console::searchanalytics::12b
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_df326e4b85a98ba82076ad9be379c5fe_modules::analytics-4::report::a5f022fa3b4940a
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_df326e4b85a98ba82076ad9be379c5fe_modules::analytics-4::report::439cce4781076bc
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::df57246422300c2
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::search-console::searchanalytics::77f
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::7754c6d023b1be3
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.110.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::e712e79bf40c9a4
Истекување
Function
Име
wp-settings-time-5
Истекување
Function
Име
wp-settings-5
Истекување
Function
Име
rs6_overview_pagination
Истекување
Function
Име
debug
Истекување
Function
Име
bis_data
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.119.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::52d519bf9b09391
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.119.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::60ffe2ce2d9e574
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.119.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::search-console::searchanalytics::caf
Истекување
Function
Име
googlesitekit_1.119.0_73ff472d8e5fe9270845cb42a5fdacc1_modules::analytics-4::report::6e0c1fd20ec4169
Истекување
Function
Име
PHPSESSID
Истекување
Function
Име
wp-settings-time-6
Истекување
Function
Име
wp-settings-6
Истекување
Function
Име
__wpDataTestLocalStorage
Истекување
Function
Име
copiedShortcode
Истекување
Function

Согласност за употреба на колачиња

При првата посета на нашата веб-страница ќе ви се прикаже прозорец со објаснување за колачињата. Веднаш штом ќе кликнете на „Зачувај ги подесувањата“, се согласувате да ги користиме категориите на колачиња и додатоци што сте ги избрале во прозорецот, како што е опишано во оваа Политика за користење на колачиња. Можете да ја оневозможите употребата на колачиња преку вашиот прелистувач, но имајте предвид дека нашата веб-страница можеби повеќе нема да работи правилно.

Управување на согласноста за употреба на колачиња

Контакт информации

Институт за комуникациски студии
Јуриј Гагарин 17/1-1, 1000 Скопје
Македонија
Е-пошта:
Телефон: +389 2 3090 004

Погледнете ја и Политиката за приватност.