fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
zelenata metropola stana betonska dzungla featured

Зелената метропола стана бетонска џунгла

По едно дрво на тројца жители, ова е најновата пресметка за која се залагаат експертите во светот за луѓето во градските средини да имаат поквалитетен живот. Но пресметките на сите досегашни домашни власти се различни од овој есап. Промените на Скопје низ годините се темелат на бетонизирање на зеленилото. Не се добројуваат исечените дрва кои најчесто се заменуваат со кревки стебла на кои им треба десетици години да го дадат истиот ефект како исечените крошни. Нови паркови никнуваат само во партиските предизборни програми и најчесто немаат ништо заедничко со дефинициите за урбано зеленило во официјалните учебници. Се сади кој што сака и кој каде сака, на истиот принцип без стратегија и се бетонизира, а професорите велат дека така венее и зеленилото и квалитетниот живот во Скопје.