fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
odgovornosta na covekot featured

Дивина: Одговорноста на човекот

Во последната епизода од серијалот Дивина, Диме разговара со Луиџи Боитани, професор на Универзитетот Сапиенца во Рим и долгогодишен истражувач на биодиверзитетот во Италија.

Во 70тите години од минатиот век, Луиџи за прв пат со својот тим сретнува вид за кој сметаат дека е хибрид од волк и куче. Денес, дури 70 проценти од волците најдени во делови од италијанските планини, вели, се хибридни видови.

Луиџи споделува со Диме како овој феномен влијае врз екосистемите и соживтотот со луѓето но предлага и голем број можни решенија со кои би се заштитиле и кучето и волкот како видови.

Дел од нив може и треба да се применат во Македонија.

Слушнете го заклучокот на Диме во третата епизода на серијалот Дивина, изработен во соработка со Македонското Еколошко Друштво.

Сподели