fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
divina opasnost za risot feat

Дивина: Опасност за рисот

Диме Меловски и Александар Павлов речиси две декади ги истражуваат мавровските планини во склоп на Програмата за заштита на балканскиот рис.

Но последните терени им покажаа дека има нов предатор во дивината кој се храни од пленот на рисот. Станува се поброен и особено им отежннува на рисовите мајки кои мораат да ловат дополнително за своите млади. Овој предатор е човековиот најдобар пријател, кој, напуштен и оставен да се снаоѓа во дивината – развива карактеристики на неговиот предок – волкот.

Погледнете ја првата епизода од серијалот Дивина, изработена во соработка со Македонското еколошко друштво.

 

Сподели