fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
hronicen nedostig od inspektori vo zivotnata sredina featured

Хроничен недостиг од инспектори во животната средина

Само 23 инспектори се вработени во Државниот инспекторат за животна средина, што ни оддалеку не е доволно за контрола на целата територија на Македонија. Освен што има недостиг од кадар, оваа институција кубури и со логистичка опрема како што се теренски возила поради што е невозможно да ја извршуваат нивната работа во непристапните делови од земјава. За да извршат контрола на работењето на малите хидроцентрали, инспекторите бараат превоз од сопствениците на овие капацитети и немаат можност за ненадејни инспекции. Дополнителен проблем е што поради економската криза е намален буџетот на оваа институција.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Катерина Топалова
Снимател: Александар Миловановски, Трајче Илиевски
Монтажа: Ристо Душковски

Сподели