fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
nie go sozdavame nie mozhe i da go namalime featured

Ние го создаваме, ние можеме и да го намалиме отпадот

Колку и да ни изгледаат безначајно мали нашите секојдневни навики во трошењето струја, вода, купувањето, облекувањето, готвењето, патувањето до работа и училиште, годишниот одмор… сите тие имаат кумулативен ефект. Тоа што секој одделно може барем малку да го намали, кога ќе се собере на куп станува многу. За тоа што може да направи секој од нас во посебни области, Јане Димески зборува со модната дизајнерка Ирина Тошева, со Димитар Самарџиев од Зелената Арка и со Андријана Папиќ Манчева која со години експериментира како да го сведе домашниот отпад на НУЛА.nie go sozdavame nie moze i da go namalime otpadot 1 irina

Со модната дизајнерка Ирина Тошева која се грижи и за отпадот од модната индустрија зборувавме што може секој да направи со облекувањето за да го намали отпадот кој потоа ѝ го остава на животната средина. Таа советува, пред да се нурнете во обилните продавници за облека прво да си го проверите плакарот за да видите што сѐ имате…

nie go sozdavame nie moze i da go namalime otpadot 2 irina

Тошева: Пред да купувате нова, проверете ја старата облека

Андријана Папиќ Манчева која со години експериментира како да го сведе домашниот отпад на нула вели дека сѐ повеќе расте бројот на производи кои зад себе не оставаат отпад од амбалажи. Добар почеток е користењето на платнените торби за пазарење, избегнувањето непотребно да се купуваат пластични играчки, споделувањето на детска облека со пријателите и купувањето на хигиенски производи рефус…

nie go sozdavame nie moze i da go namalime otpadot 3 papikj

Папиќ-Манчева: Добар почеток е користењето на платнените торби за пазарење

Со Димитар Самарџиев од Зелената арка која ја одржува урбаната градина Бостание во Ново Лисиче зборувавме за храната. Вели клучното е да се купува локална сезонска храна, а важни се и рецептите. Креативноста во готвењето овозможува купеното да се искористи максимално, а отпадот кој ќе остане да биде минимален.

nie go sozdavame nie moze i da go namalime otpadot 4 dimitar

Самарџиев: Да се купува локална сезонска храна

Целиот поткаст „Што може да напраиме ние со отпадот“, може да го слушнете тука.

Сподели