fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
annotation 9

Велешани јадат и извезуваат зеленчук збогатен со олово и кадмиум

Зеленчук збогатен со олово и кадмиум над дозволените граници секојдневно завршува на трпезите во Велес, а некои земјоделски култури како што е младиот кромид се извезува надвор од земјата. Ваквата состојба е резултат на долгогодишното загадување на воздухот и почвата од велешката топилница.

Иако не работи со години остатоците од работењето на топилницата како што е ридот од троска – отпадок од преработката на олово и цинк се уште ја загадува природната средина во Велес. И покрај постојаните апели на стручните лица и еколошките здруженија, државата не презема никакви мерки за чистење на почвата и менување на културите кои се одгледуваат во велешко. Нашата екипа излезе на терен и за овие сознанија побара одговори од надлежните институции.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии
Новинар: Владимир Тевчев
Снимател: Иван Камчев
Сподели