fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
matno tikveshko featured doma

Матно Тиквешко

Тиквешко Езеро е пример за недомаќинското стопанисување со водата како природен ресурс. Нивото на езерото наместо овој период да биде до преливникот, е на минималната кота, а колку нивото на водата е помало, толку има поголемо загадување.

Загадувачките материи во езерото се слеваат преку Црна Река, во која Битола, Кичево, Демир Хисар директно и непрочистено ги испуштаат своите комунални и индустриски води. Истата загадена вода се користи за наводнување на Тиквешко поле, што води кон помал принос и губење на родот. Тешките метали, пак, како што се таложат во растенијата и живиот свет во водите, така преку храната се таложат и во човековиот организам.

Гледајте во документарецот „Матно Тиквешко“.

Сподели