fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
rani zhivotna sredina

Рани

Сѐ е прашина. Така си го опишуваат животот луѓето до чии села безмилосно се рушат цели ридови за да се профитира од каменоломи. Од експлозиите во минските полиња, загрозени им се куќите во кои живеат, водата која ја пијат, земјоделството и сточарството од кои печалат.

Познавачите обвинуваат за експлоатација на минералните суровини со затајување на данок, коруптивни практики и деградирање на животната средина.

Гледајте го краткиот документарец „Рани“.

Сподели