fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
rdf otpad feat

Од незнаење отпадот не го користиме како гориво

Сакаме во ЕУ ама менуваме легислатива против европската пракса. Неодамна донесениот закон за отпад, забранува увоз на секаков вид отпад кој може да се користи како енергенс. Државата не е способна ни сопственото ѓубре да го преработи за да го користи како гориво. Тридецениската пракса на државите од унијата нам не ни е блиска, оти самите не сме способни да направиме, а на туѓото – не му веруваме. Македонија нема ниту лабораторија за сама да испита што содржи увезениот РДФ отпад.

Новинарка: Катерина Топалова
Монтажа: Борче Крстевски
Сниматели: Слаѓан Милошевски, Иван Поповиќ, Тони Стојановски

Сподели