fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
odrzliva kozmetika

Одржлива козметика

Продуктите за убавина кои можеме да ги најдеме на полиците на продавниците, сепак, не се толку убави за животната средина. Додека модната индустрија веќе подолго време ја развива својата одржливост, козметичката индустрија ги прави своите први чекори кон прилагодувањето кон новите трендови на пазарот – еколошки и одржливи продукти. Во текот на изминатата декада, се повеќе произведувачи на продукти за убавина се обидоа да ја намалат штетата од нивната употребата.

Козметичката индустрија, според истражувањата на Zero Waste Week, зад себе остава до 180 билиони парчиња пластична амбалажа на годишно ниво низ светот, што пак придонесува до загуба на 18 милиони хектари шума.

Свесноста за негативното влијание на овие продукти не го менува само начинот на пакување и користење, но го менува и нивниот хемиски состав со цел при нивното производство да се создава помалку јаглероден диоксид и штедливо да се користат водата и енергенсите.

Какви се новите трендови во козметичката индустрија и како да се размислува при избор на козметички продукт за Дома одговори Ања Николова – магистер на Јејл во областа на менаџирањето со животната средина. Таа има 6 годишно работно искуство во дел од водечките компании за производство на продукти за убавина (L’Oreal, LVMH, The Craftory) и била член на македонската делегација на COP21.

Сподели