fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
ekoloshka bomba otchukuva vo vardar featured

Еколошка бомба отчукува во Вардар

Континуираното загадување на реката Вардар со фекалии и непречистени индустриски води го менува физичко-хемискиот состав на водата. Мерењата покажуваат надминување на дозволените вредности во однос на присуството на бактерии и тешки метали. Тоа може да има негативно влијание врз населението, посебно ако се земе предвид дека по течението на Вардар има земјоделски површини на коишто се одгледуваат различни култури.


Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Катерина Топалова
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажер: Борче Крстевски

Прочитајте ја целата приказна „Од природна убавина до отровна река

od prirodna ubavina do otrovna reka prva slikaНекогаш едно од омилените места за разладување на македонските граѓани, денес најдолг канализациски канал во Европа. За само педесетина години успеавме да го уништиме Вардар. Истражувавме какви се негативните ефекти од загадувањето со комунални и индустриски води и дали идните генерации може да дочекаат пречистување на најголемата река во Македонија.

прочитај повеќе
Сподели