fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
nova zakana za zemjodelsko zemjishte fotovoltaici feat

Нова закана за земјоделското земјиште – фотоволтаици


По лавината негативни реакции, Министерството за земјоделство го повлече нацрт-Законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост за 1 евро од квадрат. Сега, зачестени се барањата плодно земјоделско земјиште да се користи за фотоволтаици односно за производство на струја наместо за храна. Во период кога цените на храната драстично растат, експерти предупредуваат дека квалитетното земјоделско земјиште не треба да се користи за ништо друго освен за производство на прехранбени производи.

 

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии

Новинар: Мартин Пушевски
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажа: Ристе Душковски

Сподели