fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
pticji grip opasnost shto demne

Птичји грип: Опасност што демне

Во Македонија годинава се регистрирани два случаи на птичји грип. Едниот го вклучи алармот и во скопската Зоолошка градина. Оттаму апелираат граѓаните да не им носат повредени птици. Болеста, која може да се пренесе и на човекот се појавува и кај домашни и кај диви птици и претставува вистинска закана за живинарската индустрија, зашто може да резултира со истребување на целото одгледувалиште. АХВ спроведува и активни надзори преку земање мостри и пасивни по пријава на граѓани. Орнитолози смируваат – олеснителна околност за земјава е што не е централна миграциска рута за многу птици.