fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
ridot gradot featured

Ридот „Градот“


Свлечиштата се природна катастрофа од која постои ризик на повеќе ридско – планински делови на Македонија. Запомнета е трагедијата од свлекувањето на ридот Градот, близу Кавадарци во 1952 година. Меѓу жртвите бил и првоборецот Ѓошо Бојаџиев, ветаран на двете светски војни и еден од основачите на Комунистичката партија. Бојното поле не го зело неговиот живот, но, свлекувањето на Градот го довел до трагичниот крај.

Неговиот син, Боро Бојаџиев, сведочи за настанот. Тогаш Македонија немала услови преку науката да ги намали штетите од природните катастрофи. Но, денес, можеме да го примениме знаењето и технологијата во спречување на катастрофалните настани.

Камера: Иван Поповиќ
Монтажа: Борче Крстевски

Сподели