fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
vo skopje poglednete nagore i nadolu za da vidite div svet featured

Во Скопје погледнете нагоре и надолу за да видите див свет

За разлика од постојаниот притисок за поголема урбанизација и средени симетрични простори кои му годат на човечкото око,  на живиот свет му одговараат повеќе места кои на луѓето им личат на запуштени. Но и ваквиот град сепак претставува некаков екосистем во кој покрај луѓето и растенијата живеат и животни и птици. За тоа какви очи нѐ набљудуваат од пукнатините на објектите, крошните на дрвјата, покривите на високите згради и како треба да се однесуваме кон овие суштества разговаравме со орнитологот Данка Узунова и со нејзиниот колега Драган Арсовски од Македонското еколошко друштво.

vo skopje poglednete nagore i nadolu za da vidite div svet 1

Узунова нѐ советува кога чекориме по градот да го подигнеме погледот нагоре за да можеме да ги забележиме дел од стотината видови на птици кои живеат или минуваат преку Скопје.

danka uzunova 300x300 1

Узунова: Стотината видови птици живеат или минуваат преку Скопје

vo skopje poglednete nagore i nadolu za da vidite div svet 2

Драган Арсовски пак во најголем дел е посветен на проучувањето на влекачите и водоземците на островот Голем Град во Преспа, а во Скопје во паркот Гази Баба нашол урбан пандан на островот.

dragan arsovski 300x300 1

Арсовски: Во паркот Гази Баба има урбан пандан на островот Голем Град

Целиот поткаст„Каков див свет има во Скопје“ може да го слушнете тука.

Сподели