fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
koga nema rabotnici roboti ke rabotat na nivite featured

Кога нема работници, роботи ќе работат на нивите

Светот до 2050 година ќе треба да произведува уште дополнителни 50 отсто храна за да се нахрани човештвото. И тоа во услови на климатски промени и намалени ресурси. Дигитализацијата и роботизацијата во земјоделството се сметаат за нова земјоделска револуција која е на прагот и како алатки кои може да помогнат во ублажување на ефектите од промените и влијанието врз животната средина. Новите концепти полека продираат и во Македонија, па за тоа дали на нашите ниви можеме наскоро да видиме роботи кои би го надоместиле недостатокот од работници, разговаравме со директорот на Земјоделски институт, Виктор Ѓамовски, со основачот и сопственик на фирмата за дигитално земјолделство АгФутура, Благоја Муканов и со претседателката на Националната федерација на фармери, Васка Мојсовска.

Ѓамовски вели дека дигитализацијата првенствено подразбира прибирање на информации за да му озвозможат на земјоделецот да донесе одлука заснована на факти што може да биде од помош особено во вакви услови на тенчење на ресурсите и клима која се менува.

gamovski 400x400 1

Ѓамовски: Дигитализација во земјоделството

koga nema rabotnici roboti ke rabotat na nivite 1

Благој Муканов ни опиша што конкретно на терен значи дигитализација на една фарма, а за него тоа е и начин како барем во дел да се надомести сериозниот недостиг на физички работници при бербите, но и на стручњаци како агрономи, фитопатолози, сточари.

А каков е земјоделскиот поглед на оваа работа ни опиша земјоделката од Тиквешкиот регион која истовремено Васка Мојсовска. Таа е порезервирана посочувајќи кон конкретни проблеми во земјоделството за кои смета дека се пречка за негова забрзана модернизација.

mojsovska 400x400 1

Мојсовска: Пречки за модернизација

Целиот поткаст под наслов „ Дали роботска рака може да одгледа вкусен јабучар“ може да го слушнете тука.