fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
Сарај - парк, зелениот џеб на градот

СРЦ „Сарај“ – зелениот џеб на градот

Спортско-рекреативниот центар „Сарај“ е заборавено катче на Скопје. Изграден уште во далечната 1948 година, неколку пати надградуван и дополнуван со нови содржини, центарот речиси половина век претставувал катче во кое генерации скопјани рекреирале, спортувале и дружеле. За жал, во последните децении оваа преубава зелена оаза сместена крај вливот на Треска во Вардар е заборавена и сосема неискористена за намената за која е создадена. Во време на масовна бетонизација на градот, во време кога површините под зеленило  се сè помали, вистинска штета е  што еден ваков центар, намерно или ненамерно, зјае празен. И, ако во некои поранешни времиња „Сарај“ вриел од народ, денеска е речси празен и мал е бројот на оние кои го реметат мирот и тишината кои владеат тука.

01/12

Фотографија од влезот во СРЦ Сарај, пред кој е паркиран автомобилЦентарот кој денес се простира на површина од 240 000 метри квадратни, уште со првите повоени урбанистички планови бил предвиден како дел од регионот Сарај – Матка исполнет со соодветни содржини. Во 1955 година биле изградени фудбалски игралишта, базен и други рекреативни објекти.

02/12

СРЦ Сарај - фото од дронСо урбанистичкиот план од 1964 година биле испланирани површини под јавно заленило и спортско-рекреативни реони, додека во 1971 година, од страна на тогашното комунално производствено претпријатие „Паркови и зеленило“ е направен проект за СРЦ „Сарај“, со кој се дефинирани градското и вонградското зеленило, со паркови, плоштади и други зелени површини.

03/12

Фотографија од мостот во Ѓорче Петров кој води кон СРЦ Сарај преку реката ВардарНиз годините во Матка се вложува и инвестира, додека сè оди во спротивна насока со Спортско-рекреативниот центар „Сарај“. Постепено тој пропаѓа, го губи својот сјај, се запоставува, дури и уништува. Останува на работ на грижата на надлежните.

04/12

Фотографија од лица кои пешачат/ се рекреираат во СРЦ СарајПовозрасните скопјани памтат времиња кога во време на викендите и државните празници овој центар вриеше од народ, кога на спортските терени се организираа масовни турнири, кога тукашниот базен беше претесен да ги прими сите посетители. Но, тоа беше така во некои други времиња, кога и без некакви специјални едукативни кампањи граѓаните спортуваа, рекреираа и се дружеа со природата.

05/12

Фотографија од запуштениот базен во СРЦ СарајОна што особено го правел Центарот атрактивен за посетителите е Олимпискиот базен во „Сарај“ кој зазема голем дел од комплексот, а бил прочуен по скокалницата. Изграден е во 1948 година и е врежан во меморијата на многу скопјани кои во летните месеци се разладувале тука и првиот скок во вода го направиле токму во базенот „Сарај“.

06/12

Базен СРЦ Сарај - фотографија од запуштени соблекувалниДенес базенот е претворен во вештачко мучуриште обраснато со треви, соблекувалните се сосема руинирани и целиот амбиент го нагрдува изгледот на паркот. Во состојбата во каква е денес единствената функција му е да ги потсетува скопјани на некои други, поубави времиња.

07/12

Фотографија од летниковец и спортски реквизити во СРЦ СарајДолги години СРЦ „Сарај“ беше целосно запуштен и заборавен од сите надлежни институции. Некаде кон крајот на минатата декада ЈП „Паркови и зеленило“ започна со негова реконструкција и обнова на парковските содржини. Поставени се нови летниковци и клупи, обновено е осветлувањето, а патеките  за прошетки и трчање се средени. Изградено е и место за миленици, а засадени се и нови 350 садници од дрвја.

08/12

Фотографија од паркот во СарајДенеска паркот е солидно среден и рехабилитиран. Екипи на „Паркови и Зеленило“ редовно го чуваат паркот уреден и чист. Зеленилото е негувано, секогаш тазе искосено и наводнувано.

09/12

Фотографија од дрон од спортските игралишта во СарајВо 2022 година екипи на Градот Скопје започнаа со реконструкција на шест спортски игралишта во паркот и дополнителни четири спортско рекреативни содржини со што постепено се  врати спортската компонента на ова познато излетничко место. Екипи на Градот работат и на оформување на нови пристапни патеки до спортските терени и на реконструкција на останатите содржини во паркот.

10/12

Фотографија од дрон од паркот во СарајКале, Гази Баба, Зајчев Рид, Сарај и Градскиот Парк се најзначајните комплекси на градското урбано зеленило во Скопје. Од нив само Кале и Гази Баба се со закон заштитени подрачја, додека останатите се дефинирани согласно урбанистичката документација. Според испитувањата, Кале и СРЦ „Сарај“ се најретко посетувани зелени локалитети.

11/12

Фотографија од река во паркот во СарајИ покрај сериозните зафати за рехабилитација на центарот, „Сарај“ и понатаму е заборавен и речиси пуст. Освен жителите од непосредната околина, останатите граѓани на Скопје речиси и не знаат, или пак заборавиле, дека на само 7 километри од центарот на градот постои оваа зелена оаза.

12/12

Фотографија од арката која се наоѓа во паркот во Сарај, кај базенотИако пред 4 години постоеше проект за зголемување на туристичката посетеност на Сарај и Матка, финансиран со пари од ЕУ и Светска Банка, ефекти од тој проект на терен не се забележуваат, а се чини дека и никој сериозно не се ангажирал таквата состојба да се смени. Во меѓувреме Спортско-рекреативниот центар „Сарај“ зјае неискористен и останува само да не потсетува на некои времиња кога грижата за благосостојбата на граѓанинот била еден од врвните приоритети на државата.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Текст и фото: Дарко Андоновски

 

ИЗВОРИ:

http://parkovi.com.mk

https://marh.mk

Град Скопје – Студија за озеленување и пошумување на подрачјето на град Скопје