fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
shto e ekoloshka politika featured

Што е еколошка политика?

Илустрација од раце кои се ракуваат, со текст: „Еколошка политика се серија на управувачки одлуки кои го намалуваат влијанието на човекот врз животната средина.“
До сега во Македонија, животната средина се третира како споредна и неважна тема за која се вложува многу малку или пак воопшто. Најголемата поддршка со проекти за истражување, заштита и унапредување на животната средина доаѓа од странски, приватни или државни институции и фондации. Според еколошките проблеми со кои се соочува како и според ефектите од климатски проблеми кои надоаѓаат, Македонија нема друг опција освен водење на зелена политика.

Сподели