fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
annotation 22 8 6 9453

Прва победа на активистите за спас на Струмичката котлина

Несекојдневна слика од сплотени стотина лица од различни генерации затече камерата на #Дома која деновиве беше под падините на планината Огражден за да се увери како се одвива граѓанската борба против отворањето на рудниците за злато и бакар Иловица-Штука. Од рани зори па до самрак, во најголемата јулска жега овие луѓе со жив штит го чуваа патот до локацијата предвидена за отворање на рударските окна. Нивната истрајност и заедништво вроди со плод – Владата не ѝ дозволи на компанијата „Еуромакс“ да експлоатира руда на локацијата.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Владимир Тевчев
Снимател: Иван Камчев

Види повеќе на оваа тема:

Кои се бизнисмените што го градат Скопје и му се радуваат на Уставниот суд?

Сподели