fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
shto e klimatska otpornost feat

Што е климатска отпорност

Илустрација со текст: Климатска отпорност е состојбата на екосистемот да се справи со климатските промени.

Со цел да ги постигне целите на Парискиот договор за климатски промени, како и да ја зголеми националната климатска отпорност, Македонија даде даде ветување дека ќе работи на намалување на емисиите на стакленички гасови за 51% до 2030та во споредба на нивното ниво во 1990та година. Ова ќе значи речиси целосно запирање на употребата на јаглен како главен енергенс.

Сподели