fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
shto e znajchajno podrachje za ptici featured

Што е значајно подрачје за птици?

Илустрација од птици во природа, со текст: „Значајно подрачје за птици е подрачје кое е важно за популациите на еден или повеќе видови птици.“

Во Македонија се евидентирани дури 24 локации кои се значајни подрачја за птици. Подрачја со особено значење се трите тектонски езера (Охридско, Преспанско и Дојранско), Демиркаписката Клисура, Тиквеш и Тиквешкото Езеро, Брегалница, Пелагонија и оризовите полиња во Кочани.

Сподели